Στην Αιόλου 68 οι ψαρομεζέδες θα σου θυμίσουν το θρυλικό Ψάριστον

«Το αντέχεις;» ρωτάει το μενού σε μια κατηγορία εδεσμάτων στο Αιόλου 68. Αν συμφωνήσεις, θα ανοίξεις την πόρτα σε μια πανδαισία ανατρεπτικών γεύσεων, όπως συκώτι με γαρίδες, φιλέτο γοργόνας (!), φαρφαλίνες με σαλτσίτσια και όστρακα! Υπάρχουν και περισσότερο συμβατικά πιάτα, όσο συμβατικά μπορούν να είναι από τα χέρια του Βασίλη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. To Αιόλου 68 είναι το νέο μαγαζί που έφτιαξε ο Βασίλης Ακρίβος μαζί με τον Άγγελο Φραντζή και τον Γιώργο Ταρνάρη στο κέντρο της Αθήνας. Η κουζίνα του Βασίλη δεν χρειάζεται συστάσεις. Όσοι έχουν «σπουδάσει» καλή ψαροφαγία στο Ψάριστον, την αναγνωρίζουν.

Εδώ, στον νέο χώρο, στην καρδιά της Αθήνας, ο Βασίλης φτιάχνει πιάτα προσιτά για ούζο και τσίπουρο, βατές γεύσεις για όσους έχουν την πρώτη επαφή με την κουζίνα του αλλά και πειραγμένα για όσους τον γνωρίζουν και θέλουν κάτι περισσότερο. «Πιστεύω ότι πρέπει να τολμάς, να κάνεις βήματα προόδου, να μη μένεις πίσω» λέει ο Βασίλης, σχολιάζοντας τα πιάτα που παντρεύουν θαλασσινά με κρεατικά και προσθέτει: «Τουρίστες που ήρθαν στο μαγαζί γνωρίζουν τον συνδυασμό ψάρι με κρέας και τους άρεσε η ιδέα». Ξώχαρος χώρος, φτιαγμένος για να αισθάνεσαι όμορφα, χαλαρά, με λευκούς, χτιστούς καναπέδες και μαξιλάρες στις αποχρώσεις της θάλασσας που σε ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά και διακοσμητικές πινελιές με καλάμια σε μοντέρνες συνθέσεις. Ολόγυρα τζαμαρίες που σε κάνουν θεατή και συμμέτοχο στην κίνηση του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Η ομάδα που έφτιαξε το Αιόλου 68 προσδοκά να γίνει το νέο εστιατόριο σημείο αναφοράς ως προς το καλό φαγητό σε μια περιοχή που έχει ιστορία αγοράς εδώ και 3.000 χρόνια. Ξεκινάς συνοδεύοντας το τσιπουράκι σου με ένα αφράτο σου καλυμμένο με λίγη μαγιονέζα και από πάνω μια κουταλιά από γυαλιστερές μπαλίτσες μπρικ. Μόλις το δαγκώσεις, ανακαλύπτεις τη γέμιση που σκάει στο στόμα σου και εκπλήσσει ευχάριστα η ταραμοσαλάτα. Ακολουθεί μια σαλάτα του Καίσαρα σε πειραγμένη εκδοχή με καρδιές μαρουλιού, κρουτόν και βουτυρόψαρο που κλέβει την παράσταση (€8). Η καπνιστή, βουτυράτη γεύση του ψαριού δροσίζεται από τα τρυφερά φύλλα μαρουλιού και αφήνει μαγικά μια επίμονη επίγευση στον ουρανίσκο. Οι φρέσκες γαρίδες με κίμτσι και ραντισμένες με μαυροκούκι είναι φτιαγμένες μαστόρικα και γοητεύουν με την πικάντικη γεύση τους (€10).

Οι ουρές πεσκανδρίτσας, περασμένες από το τηγάνι, είναι αφρός και τρώγονται με μεγάλη όρεξη. Για δυνατούς παίκτες και όσους το αντέχουν, όπως δηλώνει και ο κατάλογος, είναι το ψητό συκώτι που παντρεύεται με γαρίδες σε σάλτσα από το ζουμί τους και σοταρισμένο σπανάκι (€11Ε). Ωραίο πιάτο που συνδυάζει γη και θάλασσα είναι οι φαρφαλίνες με σαλτσίτσια και όστρακα (€14,50) για δύο άτομα. Πλούσια γεύση, φουλ νοστιμιάς. Το μενού σου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις μια μεγάλη ποικιλία σε προτάσεις με αφορμή τη θάλασσα, από γαύρο μαρινάτο, σκουμπρί και λακέρδα μέχρι μπουγιαμπέσα, μακαρονάδα θαλασσινών, χταπόδι ψητό, μύδια αχνιστά, καραβίδες φρέσκες, γαύρο, σαρδέλα, μπαρμπούνια και αστακό με το κιλό.
Πηγή : www.lifo.gr